Huis Vanassche

Winkelmandje is leeg

BLOEMKOOL INLANDSE

1,98

(Stuk)

Bloemkool is niet alleen een eetbare bloem, het is ook nog eens erg smakelijk én gezond! Deze  veelzijdige groente met een zachte, licht notige smaak kan zorgen voor veel variatie in de keuken. 

 

De witte variant van de bloemkool is het meest bekend, maar ze bestaat in  nog vele andere kleuren, zo is er een groene bloemkool (of romanesco), een gele, oranje, rode of zelfs paarse bloemkool! Buiten het kleurverschil en een klein verschil in de smaak, is de bereidingswijze hetzelfde. De gekleurde bloemkolen bevatten meer antioxidanten en zijn daardoor iets gezonder dan de witte soort.

 

Van een bloemkool kun je alles eten, zelfs de bladeren! (Let wel op, de bladeren moeten goed gewassen worden en kies enkel de stevige bladeren uit om te eten. De smaak ervan is gelijkaardig aan die van de bloemkoolroosjes, maar komt sterker naar voor.) Meestal beperken we ons tot de stam en de bloemkoolroosjes. Om die roosjes gemakkelijk uit te kunnen snijden, verwijder je eerst de bladeren en het dikke gedeelte van de stronk. Het grootste deel van de bladeren verwijderen wij hier ter plaatse in de winkel. De stronk kan ook worden gegeten, maar dan moet de taaie schil eerst worden weggesneden. De roosjes worden best zoveel mogelijk losgesneden van de stam, best in even grote stukken. De stam moet in kleinere stukjes worden gesneden, aangezien die minder snel gaar is dan de roosjes.

Eens alles gesneden is, houd je alles best onder stromend water (eventueel in een vergiet) en spoel je ze goed af. Een bloemkool kan je ook laten weken vooraleer je van start gaat met het snijden. Dat lukt het best met de stronk omhoog. 

 

Een bloemkool kan gekookt, gestoomd, gestoofd, gebakken, gewokt, geroosterd, gegrild of gefrituurd worden. Je kan het ook verwerken in de oven, in de soep, rauw of als bloemkoolcouscous. De variëteit van de bloemkool is enorm!

 

Eén bloemkool volstaat meestal voor drie à vier personen. Het wordt best in de koelkast bewaard, waar het gemakkelijk een week lang goed blijft. Op een andere koele, donkere plaats is het slechts een drietal dagen goed.