Huis Vanassche

Winkelmandje is leeg

ROMANESCO INLANDS EXTRA

4,75

(Stuk)

Romanesco wordt soms ook  wel een torentjesbloemkool genoemd. De geelgroene kleur blijft na het koken grotendeels behouden. 

Romanesco is geliefd bij mensen die ook niet van broccoli of bloemkool houden en is een zeer kindvriendelijke groente. De smaak is iets milder en zoeter dan bloemkool en is zachter dan broccoli. Er zit ook een nootachtige toets aan. 

 

Romanesco is eigenlijk gemakkelijk te snijden. Je hebt alleen wat geduld en aandacht nodig, want de roosjes breken gemakkelijk. Het is aangeraden om de roosjes eerst van de stronk te snijden (onderaan te beginnen om eenvoudig omhoog te kunnen werken). Grotere roosjes worden best door de helft gesneden. Alles van de kool is eetbaar, dus ook de steel (die vaak talrijk aanwezig is) kan verwerkt worden in de gerechten. Sterker nog, de steel wordt vaak meer geapprecieerd dan de roosjes, aangezie ndie een romige textuur en een fijne, zachte smaak heeft.

 

Romanesco kan gekookt of gewokt worden, maar past ook goed in ovenschotels, soepen, slaatjes of in puree. Eén romanesco is goed voor drie tot vier personen. In een open plastic zak in de koelkast is de groente ongeveer één week houdbaar. Buiten de koelkast is het maximaal drie dagen houdbaar.

 

Romanesco is waarschijnlijk de bijzonderste groente voor wiskundigen door zijn geometrische vormen. Een roosje heeft precies dezelfde vorm als de hele krop. Elk roosje bestaat ook weer uit kleinere roosjes, die kleinere roosjes bestaan ook weer uit dezelfde kleinere roosjes... Hoe vaak en hoe diep je ook inzoomt, diezelfde vorm keert telkens terug. De roosjes zitten trouwens niet in een cirkel rondom andere roosjes, maar zijn spiraalvormig.