Huis Vanassche

Winkelmandje is leeg

Het ideale scenario is dat groenten en fruit rechtstreeks van op het veld of van aan de bomen in je bord komen, maar in de werkelijkheid is dat niet altijd mogelijk. Buitenlandse groenten en fruit leggen vaak een lange weg af vooraleer ze kunnen geconsumeerd worden. Andere groenten en fruit moeten eerst worden gekeurd op hun kwaliteit door de REO-veiling. 

Bij Huis Vanassche kan u steeds rekenen op verse groenten en fruit, doordat wij werken met rechtstreekse leveranciers die gekeurd zijn naar de veilingnormen. 

 

Eens u de groenten en fruit bij ons hebt gekocht, is het aan u om ze zo goed mogelijk te bewaren vooraleer ze op uw bord terecht komen. Hieronder staan enkele tips omtrent de bewaartijd en de bewaarplaats om zo vers mogelijk aan het werk te kunnen gaan.

 

Bewaartijd:

 

  • Bladgroenten: 1 tot 2 dagen maximum

  • Bonen, wortelen: 3 tot 5 dagen maximum

  • Broccoli: 3 tot 5 dagen maximum

  • Aubergine: 5 tot 7 dagen maximum

  • Courgette: 5 tot 7 dagen maximum

  • Paprika: 5 tot 7 dagen maximum

  • Wortels: 5 tot 7 dagen maximum

  • Witloof, bloemkool: 7 tot 10 dagen maximum

  • Komkommer: 1 tot 2 weken maximum

  • Tomaat: 1 tot 2 weken maximum

  • Gesneden groenten: best dezelfde dag gebruiken, maximum 1 dag erna

  • Verpakte groenten: kijk na vervaldatum

Bewaarplaats:

 

Groenten:

  • Andijvie: koelcel

  • Abergine: kamertemperatuur, maar niet samen met tomaten.

  • Asperge: koelcel, bij voorkeur in een vochtige doek.

  • Selder: koelcel

  • Bloemkool: koelcel

  • Bonen en erwten: koele bergruimte

  • Broccoli: koelcel

  • Champignons: koelcel (geldt ook voor oesterzwammen)

  • Courgette: koele bergruimte of kamertemperatuur (niet samen met tomaten)

  • Knolselder: koelcel of koele bergruimte

  • Komkommer: koele bergruimte of kamertemperatuur (niet samen met tomaten)

  • Kolen: koelcel of koele bergruimte (rode, witte of savooikool)

  • Paprika: koele bergruimte

  • Prei: koelcel

  • Schorseneren: koelcel

  • Spruitjes: koelcel

  • Sla (alle soorten): koelcel, maar niet in de wind

  • Spinazie: koelcel

  • Kruiden: afgesneden kruiden in koelcel, in potjes op kamertemperatuur.

  • Tomaten: koele bergruimte of kamertemperatuur. Apart bewaren, want tomaten geven ethyleen af, een natuurlijk rijpingshormoon waar koolsoorten, komkommers, champignons... zeer gevoelig voor zijn.

  • Ajuin: Koele bergruimte

  • Witloof: koelcel

  • Wortelen: koelcel

Fruit:

  • Aardbei, bessen: koelcel

  • Klein fruit: koelcel

  • Appels: koelcel, maar apart van andere groenten en fruit.

  • Banaan: kamertemperatuur

  • Citrusvruchten: koele bergruimte of kamertemperatuur

  • Kiwi: koele bergruimte of kamertemperatuur, apart van andere groenten en fruit.

  • Peer: koelcel, apart van andere groenten en fruit

  • Tropische vrucht: kamertemperatuur

Meer uitleg:

Koelcel: tussen 3 en 7°C; liefst in de groentelade en/of de twee hoogste rekken.

Koele bergruimte: tussen 8 en 15°C, voorbeeld een verluchte kleine kelder of een verluchte donkere ruimte waar de temperatuur constant koel blijft.

Kamertemperatuur: vanaf 12 °C, voorbeeld:keuken, maar plaats geen groenten en fruit vlak naast een warmtebron.