Het ideale scenario is dat groenten en fruit rechtstreeks van op het veld of van aan de bomen in je bord komen, maar in de werkelijkheid is dat niet altijd mogelijk. Buitenlandse groenten en fruit leggen vaak een lange weg af vooraleer ze kunnen geconsumeerd worden. Andere groenten en fruit moeten eerst worden gekeurd op hun kwaliteit door de REO-veiling.
Bij Huis Vanassche kan u steeds rekenen op verse groenten en fruit, doordat wij werken met rechtstreekse leveranciers die gekeurd zijn naar de veilingnormen.
Eens u de groenten en fruit bij ons hebt gekocht, is het aan u om ze zo goed mogelijk te bewaren vooraleer ze op uw bord terecht komen. Hieronder staan enkele tips omtrent de bewaartijd en de bewaarplaats om zo vers mogelijk aan het werk te kunnen gaan.
Bewaartijd:
Bladgroenten: 1 tot 2 dagen maximum
Bonen, wortelen: 3 tot 5 dagen maximum
Broccoli: 3 tot 5 dagen maximum
Aubergine: 5 tot 7 dagen maximum
Courgette: 5 tot 7 dagen maximum
Paprika: 5 tot 7 dagen maximum
Wortels: 5 tot 7 dagen maximum
Witloof, bloemkool: 7 tot 10 dagen maximum
Komkommer: 1 tot 2 weken maximum
Tomaat: 1 tot 2 weken maximum
Gesneden groenten: best dezelfde dag gebruiken, maximum 1 dag erna
Verpakte groenten: kijk na vervaldatum
Bewaarplaats:
Groenten:
Andijvie: koelcel
Abergine: kamertemperatuur, maar niet samen met tomaten.
Asperge: koelcel, bij voorkeur in een vochtige doek.
Selder: koelcel
Bloemkool: koelcel
Bonen en erwten: koele bergruimte
Broccoli: koelcel
Champignons: koelcel (geldt ook voor oesterzwammen)
Courgette: koele bergruimte of kamertemperatuur (niet samen met tomaten)
Knolselder: koelcel of koele bergruimte
Komkommer: koele bergruimte of kamertemperatuur (niet samen met tomaten)
Kolen: koelcel of koele bergruimte (rode, witte of savooikool)
Paprika: koele bergruimte
Prei: koelcel
Schorseneren: koelcel
Spruitjes: koelcel
Sla (alle soorten): koelcel, maar niet in de wind
Spinazie: koelcel
Kruiden: afgesneden kruiden in koelcel, in potjes op kamertemperatuur.
Tomaten: koele bergruimte of kamertemperatuur. Apart bewaren, want tomaten geven ethyleen af, een natuurlijk rijpingshormoon waar koolsoorten, komkommers, champignons... zeer gevoelig voor zijn.
Ajuin: Koele bergruimte
Witloof: koelcel
Wortelen: koelcel
Fruit:
Aardbei, bessen: koelcel
Klein fruit: koelcel
Appels: koelcel, maar apart van andere groenten en fruit.
Banaan: kamertemperatuur
Citrusvruchten: koele bergruimte of kamertemperatuur
Kiwi: koele bergruimte of kamertemperatuur, apart van andere groenten en fruit.
Peer: koelcel, apart van andere groenten en fruit
Tropische vrucht: kamertemperatuur
Meer uitleg:
Koelcel: tussen 3 en 7°C; liefst in de groentelade en/of de twee hoogste rekken.
Koele bergruimte: tussen 8 en 15°C, voorbeeld een verluchte kleine kelder of een verluchte donkere ruimte waar de temperatuur constant koel blijft.
Kamertemperatuur: vanaf 12 °C, voorbeeld:keuken, maar plaats geen groenten en fruit vlak naast een warmtebron.
Lodewijk de Raetlaan 3
8870 Izegem
Tel.: 051 30 17 53
Fax: 051 31 71 07
E-mail: info@huisvanassche.be